“We zijn erg trots dat we de nieuwe eigenaar van de Campus zijn”, aldus Hermann Dambach, algemeen directeur van Oaktree. “Dit is een hele mooie erkenning voor de Campus”, zegt Jan-Willem Neggers, algemeen directeur van High Tech Campus Eindhoven (HTCE). “Oaktree is een super professionele investeerder met een wereldwijd netwerk, gespecialiseerd in het bouwen van campussen zoals de onze. Samen kunnen we de Campus naar een hoger niveau tillen.” Na een officiële ondertekening is op 1 oktober de Campus overgedragen aan Oaktree.

Interviewer Ingelou Stol gaat in gesprek met Herman en Jan-Willem in de nieuwste aflevering van de High Tech Podcast

“Als we het hebben over technologische ontwikkelingen, dan vind ik dit het spannendste decennium”, vervolgt Herman Dambach. “In de laatste zes jaar heb ik veel campussen mogen bezoeken, en ook een aantal gekocht. Dus ik heb de mogelijkheid om te vergelijken. Geen van de Europese parken heeft de schaal en het formaat van de High Tech Campus. Het HTCE-team beheert de Campus al tien jaar met succes. En samen kunnen we de Campus in de volgende groeifase verder ontwikkelen.”

Ecosysteem
Wat de Campus volgens Dambach zo interessant maakt, is het hightech ecosysteem. De community van 12.000 onderzoekers, ontwikkelaars en ondernemers die samenwerken aan de nieuwste technologieën van morgen. De ambitie van de Campus om de meest duurzame Campus ter wereld te worden. Initiatieven als het AI Innovation Center, de samenwerking tussen PSV en Brainport en het diversiteitsinitiatief Fe+male Tech Heroes. Daarnaast vallen de vele evenementen op: van techconferenties tot sportwedstrijden zoals de High Tech Triathlon. "Alles bij elkaar. Dat maakt deze plek zo bijzonder. Mensen bewonderen de High Tech Campus omdat ze dit allemaal hebben.”

Het belang van de Brainportregio
De Campus is gelegen in de Brainport regio, een internationale hotspot voor innovatie en talent. Dambach: “Wij zijn een groot voorstander van Brainport. Dit is een goed initiatief om mensen bewust te maken van de kracht van de regio. Veel mensen weten niet hoeveel patenten hier worden aangevraagd, hoeveel innovaties er zijn ontstaan. En weinig mensen weten dat dit de snelst groeiende regio van Nederland is. Dat is wat Brainport is. We kunnen talent aantrekken en behouden. Ze hoeven niet naar Amsterdam of Berlijn te verhuizen."

Nieuwe eigenaar
De telefoon van Jan-Willem Neggers ontplofte toen bekend werd dat Oaktree de nieuwe eigenaar is van High Tech Campus Eindhoven. “Het was overweldigend. Dagenlang heb ik zoveel telefoontjes en berichtjes gekregen. Het is een bevestiging van onze succesvolle reis van de afgelopen 10 jaar. Erkenning voor het werk dat we hebben gedaan. Dit is onze kans om de Campus verder te laten groeien. Oaktree is een super professionele investeerder met een wereldwijd netwerk, gespecialiseerd in het bouwen van campussen zoals de onze. Zij zullen ons helpen om het hoogste niveau te bereiken.”

Over de kritiek dat de Campus geen Nederlandse eigenaar meer heeft, zegt Jan-Willem: “We moeten (en kunnen) grotere ambities hebben dan ons druk maken om een ​​buitenlandse eigenaar. Ik denk dat de High Tech Campus en de Brainport-regio op mondiaal niveau willen meespelen. We hebben internationaal erkende bedrijven die met hun innovaties de hele wereld over gaan. Laten we ons geen zorgen maken. Laten we het zien als een kans om te leren van een wereldwijd investeringshuis. Het is een erkenning van de kracht van de regio dat investeerders als Oaktree steeds meer geïnteresseerd zijn in de Brainport-regio.”

Ambities
Voor iedereen die nieuwsgierig is naar de ambities van Oaktree voor de Campus, vertelt Dambach: “HTCE is een zeer succesvolle technologiecampus. Onze ambitie is om het ecosysteem verder te versterken en de High Tech Campus nog groter en succesvoller te maken. HTCE zou de nummer 1 keuze moeten zijn voor R&D-georiënteerde bedrijven die willen uitblinken in wat ze doen. De High Tech Campus heeft al meer dan 12.000 medewerkers, maar we kunnen er nog 5.000 bij. Op termijn."

Jan-Willem Neggers vult aan: “Natuurlijk willen we dat de Campus groeit, maar we willen ook dat dit een veilige en inclusieve plek blijft. Dat mensen over de hele wereld zich hier thuis voelen, en met plezier naar hun werk gaan. Dat is echt belangrijk.”

Benieuwd naar meer concrete ambities voor de High Tech Campus? Luister de nieuwste aflevering van de High Tech Podcast.